Patricia ens va parlar sobre violència de gènere i del programa de "violència 0 des dels 0".
El programa es centra en la prevenció de la violència des de la primera infància.
Per a construir unes societats lliures de violència, es fa necessari treballar des de la primera infància: la tolerància zero enfront de qualsevol tipus d'agressió, no trivialitzar la violència, fomentar la solidaritat amb les víctimes i el valor de l'amistat, i comptar amb la comunitat per a dissenyar i aplicar programes preventius.
La no actuació quan veiem una situació "d'abús" en els més menuts el que fa es consolidar i establir possibles situacions de violència futures.
Moltes vegades quan els xiquets/es xicotets es peguen o es barallen, excusem la seua conducta en frases com "és cosa de xiquets", "és la seua forma de comunicar-se" (afirmació no demostrada científicament), "no controla la seua frustració"... Totes aquestes frases que utilitzem per a justificar situacions de violència, estan donant un missatge de "no passa res" al agressor, i un altre de "això és lo normal, no et queixes" a la victima.
Una altra acusació que solem fer als xiquets quan venen a dir-mos una situació d'abús que han vist o han viscut és : "no sigues xivato" o "t'ha passat a tu? no, llavors, que vinga ell". Estes altres frases afavoreixen que en el futur estos xiquets/es no actuen quan es produeix una situació violenta i fa que siga més difícil detectar les situacions de violència de genere i dificulta la intervenció de les autoritats corresponents.
Algunes de les recomanacions que ens va donar Patricia quan actuem en els més menuts són:
- Aturar sempre les situacions d'abús, hi haga o no violència.
- Recriminar o dir NO al agressor, però sobre tot donar suport a la víctima i que sigui aquesta la que centra la nostra atenció.
- Alabar als xiquets que ens venen a contar una situació que han vist o viscut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada